aktualności
Zakończył
się kolejny cykl spotkań pracowników merytorycznych Muzeum z pensjonariuszami Domu Pomocy
Społecznej w Łęczycy. Temat ostatniego z nich dotyczył symboliki potraw, związanych ze
świętami Bożego Narodzenia.
Zgodnie z wielowiekową, polską tradycją,
rozpoczynająca te święta kolacja wigilijna jest postna i powinna składać się z płodów ziemi, lasów i
wody. To znaczy, że na naszych stołach muszą znaleźć się dania przygotowane ze zbóż, owoców,
orzechów, miodu i ryb. Każdy z tych produktów ma znaczenie symboliczne. Gwarantują dostatek,
pomyślność, bogactwo, zapewniają zdrowie, liczne potomstwo, a także mądrość, szczęście i długie
życie.
I choć w ciągu lat, potrawy na naszych stołach zmieniały się zgodnie z obowiązującymi trendami żywieniowymi, dostępnością produktów czy aktualna modą, na wigilijnych stołach zawsze obecne były n.p. kapusta z grochem (siła, zdrowie oraz miłość i liczne potomstwo), czerwony barszcz (długie życie), makowiec (dostatek), miód (chroni od złego), orzechy (mądrość, inteligencja), bakalie (szczęście). Zwróćmy uwagę na tę symbolikę, przygotowując tradycyjne, bożonarodzeniowe menu.
W części drugiej przedświątecznego spotkania w DPS, przygotowaliśmy wspólnie dekoracje bożonarodzeniowe. Piękne stroiki zdobić będą pokoje wszystkich podopiecznych.
W życzeniach składanych sobie wzajemnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia, oprócz tradycyjnego zdrowia, szczęścia i pomyślności, pojawiły się także takie, które niosą nadzieję na kolejne spotkania w DPS w tym samym gronie.