Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się

aktualności

Zapasy na zimę - zajęcia w DPS
2017-11-17

Po dłuższej przerwie wakacyjnej, pracownicy merytoryczni wrócili do tradycyjnych spotkań w Domu Pomocy Społecznej w Łęczycy, w czasie których dzielą się z pensjonariuszami swoją wiedzą, dotyczącą różnych dziedzin działalności muzealnej.

Temat ostatniego spotkania podyktowany był zbliżającą się zimą i koniecznością przygotowania na tę porę roku - odpowiednich zapasów. Rozmawialiśmy o dawnych sposobach zabezpieczania żywności przed zepsuciem oraz o zapomnianych już często, miejscach ich przechowywania. Podzieliliśmy się spostrzeżeniami, dotyczącymi współczesnych technik przetwórstwa spożywczego i produkcji żywności o bardzo długim okresie przydatności do spożycia. Wymieniliśmy uwagi na temat kulinarnej przyszłości: kuchni molekularnej i przygotowaniu żywności dla potrzeb podróży kosmicznych. Poświęciliśmy chwilę tematowi głodu na świecie oraz marnotrawieniu żywności. Z łezką w oku wspominaliśmy tradycyjne metody przetwarzania niektórych warzyw i owoców (kiszenie kapusty i ogórków, smażenie powideł), których smak poznany  w dzieciństwie, pamiętamy do dziś.

Spotkaniu towarzyszyła kulinarna niespodzianka. Mogliśmy spróbować pysznych konfitur aż w trzech smakach, z których dwa, jako zadanie konkursowe, musieliśmy zidentyfikować. Konfitury własnoręcznie przygotowała pani Małgosia Andrzejczak z DPS, a owoce (morele, truskawki i śliwki) pochodziły z jej własnej działki. Było naprawdę smacznie!

Do zobaczenia w grudniu!

fot. Emilia Kaftanowicz
Zobacz także:


Partnerzy Muzeum w Łęczycy

homeaktualnościo muzeumdla zwiedzającychimprezyoferta muzeumsponsorzygaleriaENGLISHDeklaracja dostępnościdotacje/zamówienia publicznemapa serwisu
copyright © 2017 | wykonanie serwisu IRN Multimedia