aktualności
Po dłuższej przerwie
wakacyjnej, pracownicy merytoryczni wrócili do tradycyjnych spotkań w Domu Pomocy Społecznej
w Łęczycy, w czasie których dzielą się z pensjonariuszami swoją wiedzą, dotyczącą różnych dziedzin
działalności muzealnej.
Temat ostatniego spotkania podyktowany był zbliżającą się zimą i
koniecznością przygotowania na tę porę roku - odpowiednich zapasów. Rozmawialiśmy o dawnych
sposobach zabezpieczania żywności przed zepsuciem oraz o zapomnianych już często, miejscach ich
przechowywania. Podzieliliśmy się spostrzeżeniami, dotyczącymi współczesnych technik przetwórstwa
spożywczego i produkcji żywności o bardzo długim okresie przydatności do spożycia. Wymieniliśmy
uwagi na temat kulinarnej przyszłości: kuchni molekularnej i przygotowaniu żywności dla potrzeb
podróży kosmicznych. Poświęciliśmy chwilę tematowi głodu na świecie oraz marnotrawieniu żywności. Z
łezką w oku wspominaliśmy tradycyjne metody przetwarzania niektórych warzyw i owoców (kiszenie
kapusty i ogórków, smażenie powideł), których smak poznany w dzieciństwie, pamiętamy do
dziś.