aktualności
Rzemieślnicy, kramy i inne atrakcje towarzyszące turniejowi
2017-08-17
Wprawdzie główne imprezy Turnieju Rycerskiego odbywać
się będą na dziedzińcu zamkowym, ale i na podgrodziu oraz w centrum miasta nie zabraknie
atrakcji.
Tuż pod zamkiem staną warsztaty rzemieślników ze Stowarzyszenia Rzemiosł Dawnych STRZECHA. W tajemnice swoich swojej sztuki wprowadzać będą m.in. kowal, garncarz, prządka, powroźnik. Tuż obok rozbije obozowisko rycerstwo ciężkozbrojne - Poczet herbu Sobol. Będzie można podziwiać ich uzbrojenie, wyposażenie oraz walki na miecze.
Tradycyjne na Placu Przyjaźni pojawi się Gwardia Gryfa, która poprowadzi warsztaty. Do udziału w nich zapraszamy dzieci, które chcą spróbować swoich sił w trudnej sztuce żonglowania chorągwiami.
Celne oko będzie wymagane od uczestników warsztatów łuczniczych. W trudnej sztuce trafiania do celu pomagać będą prawdziwi specjaliści w tej dziedzinie - Łucznicy św. Jerzego.
Refleks i pewna ręka przyda się tym, którzy zdecydują się zmierzyć w pojedynkach na miecze z członkami Akademii Szermierzy.
W pobliżu zamku zainstaluje się także Ozorkowskie Bractwo Rycerskie, które zaproponuje ćwiczenia szermiercze.
Dzieci, które lubią konie ucieszy obecność kucyka i możliwość sprawdzenia swoich umiejętności jeździeckich w czasie przejażdżek konnych.
Na podzamczu spotkamy także zespół Tryzna, który grać będzie średniowieczne utwory muzyczne na rzadko spotykanych , oryginalnych instrumentach.
Na parkingu samochodowym, na Placu T. Kościuszki też każdy znajdzie coś dla siebie.
Tu stanie jurta tatarska, która proponować będzie oryginalne specjały, charakterystyczne dla wschodniej kuchni. Obok zainstaluje się wczesnośredniowieczna wioska z chramem, w którym będzie można popróbować smaków typowych dla średniowiecza (GAWRA).
W sobotę w godz. 15.00-18.00 oraz w niedzielę w godz. 10.00-12.00 odbywać się będą warsztaty pieczenia chleba, do udziału w których zapraszamy dzieci.
Na placu przed Ratuszem stanie ogromna patelnia. Kulinarny show rozpocznie się w sobotę od godz. 13.00 pokazem gotowania gulaszu staropolskiego. Jego degustacja przewidziana jest na godz. 16.00. Natomiast w niedzielę, na godz. 9.00 zaplanowano smażenie jajecznicy z 1000 jaj. Będzie jej można popróbować o godz. 11.00.
Serdecznie zapraszamy!
Tuż pod zamkiem staną warsztaty rzemieślników ze Stowarzyszenia Rzemiosł Dawnych STRZECHA. W tajemnice swoich swojej sztuki wprowadzać będą m.in. kowal, garncarz, prządka, powroźnik. Tuż obok rozbije obozowisko rycerstwo ciężkozbrojne - Poczet herbu Sobol. Będzie można podziwiać ich uzbrojenie, wyposażenie oraz walki na miecze.
Tradycyjne na Placu Przyjaźni pojawi się Gwardia Gryfa, która poprowadzi warsztaty. Do udziału w nich zapraszamy dzieci, które chcą spróbować swoich sił w trudnej sztuce żonglowania chorągwiami.
Celne oko będzie wymagane od uczestników warsztatów łuczniczych. W trudnej sztuce trafiania do celu pomagać będą prawdziwi specjaliści w tej dziedzinie - Łucznicy św. Jerzego.
Refleks i pewna ręka przyda się tym, którzy zdecydują się zmierzyć w pojedynkach na miecze z członkami Akademii Szermierzy.
W pobliżu zamku zainstaluje się także Ozorkowskie Bractwo Rycerskie, które zaproponuje ćwiczenia szermiercze.
Dzieci, które lubią konie ucieszy obecność kucyka i możliwość sprawdzenia swoich umiejętności jeździeckich w czasie przejażdżek konnych.
Na podzamczu spotkamy także zespół Tryzna, który grać będzie średniowieczne utwory muzyczne na rzadko spotykanych , oryginalnych instrumentach.
Na parkingu samochodowym, na Placu T. Kościuszki też każdy znajdzie coś dla siebie.
Tu stanie jurta tatarska, która proponować będzie oryginalne specjały, charakterystyczne dla wschodniej kuchni. Obok zainstaluje się wczesnośredniowieczna wioska z chramem, w którym będzie można popróbować smaków typowych dla średniowiecza (GAWRA).
W sobotę w godz. 15.00-18.00 oraz w niedzielę w godz. 10.00-12.00 odbywać się będą warsztaty pieczenia chleba, do udziału w których zapraszamy dzieci.
Na placu przed Ratuszem stanie ogromna patelnia. Kulinarny show rozpocznie się w sobotę od godz. 13.00 pokazem gotowania gulaszu staropolskiego. Jego degustacja przewidziana jest na godz. 16.00. Natomiast w niedzielę, na godz. 9.00 zaplanowano smażenie jajecznicy z 1000 jaj. Będzie jej można popróbować o godz. 11.00.
Serdecznie zapraszamy!
Zobacz także: